Lichtstr.de Shop Lichtstr.de Blog
Mai 22, 2012, 04:24:37 *
Willkommen Gast. Bitte einloggen oder registrieren.

Einloggen mit Benutzername, Passwort und Sitzungslänge

Übersicht   Hilfe Suche Einloggen Registrieren  
Seiten: [1]   Nach unten
  Drucken  
Autor Thema: Sıkca sorulan bir suale cevap  (Gelesen 840 mal)
Hudaibia
Full Member

« am: August 28, 2011, 03:12:38 »

Soru: Kur’an hatmi nedir? Meal, tercüme veya latin alfabesinden okuyarak yada sadece dinleyerek hatim olur mu?

Cevap: Kur’anı hatmetmekteki maksat, peygamber ASM efendimizden edilen rivayete göre, İsm-i azamla yapılan dua Allah indinde mutlak surette makbuldür. İsm-i azam Kur’anda saklıdır. Kur’anı baştan sona kadar okuyan bu ismi okumuş olur. Bu maksatla Kur’anı baştan sonuna kadar okumak ümmetce yaygın bir adet olmuştur. Körler dinleyerek hatmettikleri gibi arapca harflerini henüz seri olarak okuyamayanlar da latin harflerinden okuyarak hatmedebilirler. Kur’anda beş duyularımız sayılırken ilk önce “summun” kulağı zikretmesi, dinlemenin Kur’anı öğrenmekte esas olduğuna işaret ediyor. Ayrıca “ikra” diye başlayan ayet de okumaya irşattır. “afala yatafakkarun” anlayışınız yok mu? mealindeki hitab-ı Kur’ani anlamanın da önemli olduğunu ders veriyor. Bu açıdan Kur’anı baştan sona kadar okuyarak, dinleyerek ve anlayarak okumak Allah’ın rızasının olduğu bir ameldir. Bir sahabi efendimiz: Ben Kur’anı üç tarzda hatmederim. Biri ayet ayet okuyarak (kıraeten ve lafzen), ikincisi ayet ayet anlayarak (tefekkürle ve mana cihetiyle), üçüncüsü ayetlerdeki hakikatleri yaşayarak (amelen ve halen) hatmederim, buyurmuşlardır. Yani Kur’anın hatmedlişinin çeşitli tarzları olabilir. Esas olan rıza-i İlahidir. Allah niyetinize göre okuduğunuz hatimleri kabul buyursun. Amin.

http://www.hatim-online.com 'da ise, niyetimiz kendi okumakta olduğunuz kişisel hatimleri sistemli bir şekilde takip edebilmenizdir. Kişisel okumakta olduğunuz her hizb, herhangi umumi bir hatim tabelasında da okundu suretinde işaretlenmektedir.

Sayfamızda okunmakta olan herbir hizbin umumi bir hatim tabelasında toplanmasının hikmeti ise, herhangi birinin sayfamızda birkaç hizp okuyup bir daha dönmemesi durumunda, okunan bu hizblerin boşa gitmemesi için sistemimizdeki bu kaide uygulanmaktadır.

Yani iştirak edenlerin herhangi bir şekilde mes’uliyet altına girmek diye bir şey yoktur. Sizin kendi listenizde tamamladığınız hatim şüphesiz zaten kendi hatminizdir.

Hatim online’deki hatim çalışmasına niyeti halis, samimi kimselerin iştirak ettikleri kanaatindeyiz. Bundan dolayı fazla vesvese etmeğe de gerek yok. Merhumların ruhları veya belirli bir maksat için müşterek okunan hatimlerin Cenab-ı Erhamürrahimin tarafından kabulünü niyaz ediyoruz. Kur’an alemlere rahmet olarak nazil olmuştur. Bu okunan hatimlerin sevaplarının yerlerine ulaştırılması rahmet-i İlahinin iktizasıdır.
Seiten: [1]   Nach oben
  Drucken  

Gehe zu: