Soru: Kuran hatmi nedir? Meal, tercüme veya latin alfabesinden okuyarak yada sadece dinleyerek hatim olur mu?
Cevap: Kuranı hatmetmekteki maksat, peygamber ASM efendimizden edilen rivayete göre, İsm-i azamla yapılan dua Allah indinde mutlak surette makbuldür. İsm-i azam Kuranda saklıdır. Kuranı baştan sona kadar okuyan bu ismi okumuş olur. Bu maksatla Kuranı baştan sonuna kadar okumak ümmetce yaygın bir adet olmuştur. Körler dinleyerek hatmettikleri gibi arapca harflerini henüz seri olarak okuyamayanlar da latin harflerinden okuyarak hatmedebilirler. Kuranda beş duyularımız sayılırken ilk önce summun kulağı zikretmesi, dinlemenin Kuranı öğrenmekte esas olduğuna işaret ediyor. Ayrıca ikra diye başlayan ayet de okumaya irşattır. afala yatafakkarun anlayışınız yok mu? mealindeki hitab-ı Kurani anlamanın da önemli olduğunu ders veriyor. Bu açıdan Kuranı baştan sona kadar okuyarak, dinleyerek ve anlayarak okumak Allahın rızasının olduğu bir ameldir. Bir sahabi efendimiz: Ben Kuranı üç tarzda hatmederim. Biri ayet ayet okuyarak (kıraeten ve lafzen), ikincisi ayet ayet anlayarak (tefekkürle ve mana cihetiyle), üçüncüsü ayetlerdeki hakikatleri yaşayarak (amelen ve halen) hatmederim, buyurmuşlardır. Yani Kuranın hatmedlişinin çeşitli tarzları olabilir. Esas olan rıza-i İlahidir. Allah niyetinize göre okuduğunuz hatimleri kabul buyursun. Amin.
http://www.hatim-online.com 'da ise, niyetimiz kendi okumakta olduğunuz kişisel hatimleri sistemli bir şekilde takip edebilmenizdir. Kişisel okumakta olduğunuz her hizb, herhangi umumi bir hatim tabelasında da okundu suretinde işaretlenmektedir.
Sayfamızda okunmakta olan herbir hizbin umumi bir hatim tabelasında toplanmasının hikmeti ise, herhangi birinin sayfamızda birkaç hizp okuyup bir daha dönmemesi durumunda, okunan bu hizblerin boşa gitmemesi için sistemimizdeki bu kaide uygulanmaktadır.
Yani iştirak edenlerin herhangi bir şekilde mesuliyet altına girmek diye bir şey yoktur. Sizin kendi listenizde tamamladığınız hatim şüphesiz zaten kendi hatminizdir.
Hatim onlinedeki hatim çalışmasına niyeti halis, samimi kimselerin iştirak ettikleri kanaatindeyiz. Bundan dolayı fazla vesvese etmeğe de gerek yok. Merhumların ruhları veya belirli bir maksat için müşterek okunan hatimlerin Cenab-ı Erhamürrahimin tarafından kabulünü niyaz ediyoruz. Kuran alemlere rahmet olarak nazil olmuştur. Bu okunan hatimlerin sevaplarının yerlerine ulaştırılması rahmet-i İlahinin iktizasıdır.